Insight
10 min.

Hoe Fietsdiefstal te Voorkomen: 6 Tips voor Fietsveiligheid

Ontdek hoe je je fiets kunt beschermen tegen diefstal in België met onze uitgebreide gids. Ondanks het hoge aantal niet gerapporteerde gestolen fietsen, zijn er effectieve strategieën om je fiets te beveiligen. Van het registreren van je fiets tot het investeren in een slot van hoge kwaliteit, leer zes essentiële tips om dieven af te schrikken en je fiets beter te beveiligen. Bekijk ook de beste verzekeringsopties van Ubike voor extra gemoedsrust tegen diefstal en ongevallen. Zorg vandaag nog voor de veiligheid van je fiets!
Hoe Fietsdiefstal te Voorkomen: 6 Tips voor Fietsveiligheid
Gepubliceerd op
February 15, 2024

It’s challenging to provide an exact number of stolen bicycles in Belgium, even with figures from both the police and cycling organizations, due to underreporting. However, it is evident that bicycle theft remains a prevalent issue, with incidents numbering in the thousands.

Despite the persistent issue of bike theft, the numerous benefits of cycling compel us to find innovative solutions! We encourage you not to be disheartened by the statistics. By applying the following advice, you can significantly reduce the risk of theft. Additionally, Ubike offers top-rated insurance options to provide a safety net in case of theft or road accident.  

Learn more about Ubike's insurance plans at https://www.ubike.be/nl-be/diensten/uitgebreide-fietsverzekering-belgie

6 tips voor fietsbeveiliging - Laten we eens 6 tips bekijken, gebaseerd op de ervaringen van alledaagse fietsers, om je fiets beter te beveiligen en dieven effectief af te schrikken:

  1. Registreer je fiets!
  2. Investeer in een goed slot voor ultieme fietsbeveiliging
  3. Word meester in de juiste vergrendelingstechnieken
  4. De juiste locatie kiezen is belangrijk
  5. Dieven hinderen
  6. Sla alarm!

1. Registreer je fiets!

Een stap die je meteen kunt zetten is je aanmelden en een mybike.brussels-sticker krijgen.  

Je kunt gratis een online paspoort voor je fiets aanmaken met alle nodige identificatiekenmerken. Na registratie ontvang je een ultrabestendige sticker met een unieke identificatiecode en een QR-code. In geval van diefstal en latere doorverkoop kan de nieuwe koper gemakkelijk de status van je fiets bekijken en je waarschuwen over de locatie ervan. Patrouillerende agenten kunnen ook een mogelijk achtergelaten fiets scannen bij wijze van controle.

Goed nieuws voor fietsers buiten Brussel. Het is de bedoeling dat de database en de stickers rond de zomer van 2024 landelijk worden uitgebreid, zodat fietsers in heel Vlaanderen en Wallonië beschermd zijn.

2. Investeer in een goed slot voor ultieme fietsbeveiliging

Kies voor een U-slot (ook wel D-slot genoemd) of een kettingslot, omdat ze allebei extreem duurzaam en sterk zijn (zie afbeelding 1 en 2). Hoewel ze zwaarder zijn dan gewone kabel- of vouwsloten, bieden ze aanzienlijk betere bescherming.

Vergeet niet dat de prijs van het slot in overeenstemming moet zijn met de waarde van je fiets. Hoewel een slot van hoge kwaliteit een aanzienlijke prijs heeft, biedt het een eersteklas beveiliging en weerstand tegen diefstal. Ongeacht het slot dat je uiteindelijk kiest, kies voor een mechanisme met een sleutel in plaats van een combinatieslot, omdat het laatste met vallen en opstaan kan worden ontgrendeld.

Als Ubiker moet je een fietsslot gebruiken dat minstens 2 sterren heeft van ART*. Dit is de minimumvereiste voor fietsbeveiliging. Zoek altijd een gecertificeerd slot (van ART of Sold Secure) dat goed is getest. Je kunt video's van deze tests online vinden, om te zien hoe ver sommige dieven bereid zijn te gaan om je fiets te stelen.

Controleer of je slot veilig genoeg is op de website van ART: https://stichtingart.nl/.

*ART is een keurmerk van de ART Foundation voor anti-diefstalproducten voor fietsen, scooters en andere voertuigen. Het slot wordt getest en krijgt een beoordeling, variërend van 1 tot 5 ART-sterren, die het beveiligingsniveau aangeeft. Hoe hoger het aantal sterren, hoe robuuster de weerstand tegen diefstal.

3. Word meester in de juiste vergrendelingstechnieken

Een slot zal je fiets niet beschermen als je sluittechniek niet correct is. Zet niet alleen je wiel vast! Zet bij voorkeur het frame op slot, maar idealiter zowel het frame als een van de wielen (zie afbeeldingen 3 en 4).

Wanneer je je fiets vastzet, probeer dan zo weinig mogelijk ruimte te laten tussen het slot en het fietsframe om de hefboomwerking te beperken (zie afbeelding 5). Maar wees voorzichtig! Als het slot te strak zit, kan het gemakkelijker breken. Plaats het slot niet te dicht bij de grond om te voorkomen dat het slot kapot kan gaan.

4. De juiste locatie kiezen is belangrijk

De stallingsplaats speelt een cruciale rol in de veiligheid van je fiets. Laat je fiets niet voor langere tijd of 's nachts achter in minder drukke straten zonder toezicht. Kies voor goed verlichte plaatsen met veel verkeer als een vorm van sociale druk.  

De juiste fietsenrekken kiezen is ook belangrijk. Vermijd de rekken die alleen het wiel vastzetten (zie afbeeldingen 6 en 7) en zet je fiets midden tussen andere fietsen om de toegang te bemoeilijken. Als er geen rekken beschikbaar zijn, gebruik dan lantaarnpalen, wegwijzers of een ander goed gefundeerd object, tenzij het verboden is. Denk eraan dat je frame verankerd moet zijn aan een solide, geaard object.

Als je gebouw een fietsenkamer of kelder heeft, controleer dan de veiligheid ervan. Controleer of de hoofdingang of de fietsenruimte zelf niet gemakkelijk toegankelijk is en of er iets is waaraan je je fiets kunt vastmaken. Als het niet veilig genoeg is, overweeg dan om je fiets in je appartement te stallen, maar zet hem wel op slot als veiligheidsmaatregel.

Hetzelfde geldt als je naar je werk fietst; laat je fiets niet voor langere tijd buiten het gebouw staan, omdat de locatie suggereert dat de fiets lange tijd onbeheerd zal zijn.

5. Overlast voor dieven

Zorg voor ongemak voor potentiële dieven door het zadel van je fiets te halen en de weerstand te verhogen. Het zal voor dieven een uitdaging zijn om snel weg te rijden en als je in de buurt bent, kun je ze inhalen.

Probeer indien mogelijk je accessoires mee te nemen (zie afbeelding 8). Laat niets achter dat gemakkelijk te verwijderen is, en in het geval van e-bikes, laat de accu niet op je fiets zitten. Als het dragen van alle accessoires en wielen omslachtig lijkt, vervang dan snelspanners door veiligheidsbouten om potentiële diefstalpogingen te vertragen.

6. Sla alarm !

Voor wie een extremere aanpak verkiest, kan investeren in een fietsalarm een effectief afschrikmiddel zijn. Hoewel ze duurder zijn dan de meeste sloten, zijn fietsalarmen discreet en zodra ze geactiveerd worden, geven dieven hun pogingen meestal op.

Trackers worden vaak gecombineerd met een alarm en zijn geweldig als je je fiets altijd in de gaten wilt houden. Onze tip is om er een te nemen met GPS in plaats van een Bluetooth-verbinding, omdat die een groter bereik hebben.

Conclusie:

Volg deze 6 bewezen tips om de beveiliging van je fiets te verbeteren en het risico op diefstal te minimaliseren. Investeer in een slot van goede kwaliteit, installeer het goed en kies strategische parkeerlocaties. Laat nooit gemakkelijk verwijderbare accessoires achter die ongewenste aandacht kunnen trekken. Het mybike.brussels stickerinitiatief biedt een extra verdedigingslaag. Maak van je fiets een gedoe voor dieven, en je hoeft je nooit zorgen te maken over een onverwachte wandeling terug naar huis!"

Als je fiets gestolen is, neem dan contact op met de politie. Als Ubiker dekt je verzekering diefstal, maar je moet het binnen 48 uur aan ons melden via je biker app.

Ga voor meer informatie over de stappen die je moet nemen in geval van diefstal naar onze FAQ voor medewerkers:  https://www.ubike.be/nl-be/meer/veelgestelde-vragen

1. U-sloten zijn er in meerdere maten en zijn ons favoriete fietsslot.
2. Kettingsloten zijn een geweldige, flexibelere optie.
3. Een goed voorbeeld van een fiets die is beveiligd met een U-slot.
4. Een goed voorbeeld van een fiets die is beveiligd met een kettingslot.
5. Hoewel het wiel niet met het frame is vergrendeld, bevestigt het slot de fiets stevig aan de paal. Het is onmogelijk om het slot tegen de grond te slaan of aan de fiets te trekken, en er is weinig ruimte voor gereedschap.
6. Met dit soort rek kun je alleen het voorwiel vergrendelen. Ze zouden niet jouw keuze moeten zijn.
7. Fietsenrekken die het mogelijk maken om je frame te bevestigen zijn een veel betere, veiligere optie.
8. Een vergrendelde fiets zonder zadel of accessoires is veel minder aantrekkelijk voor dieven.
Neem vandaag nog contact op en we gaan in een oogwenk aan de slag!
Snelle installatie
Gepersonaliseerde abonnementen
Deskundige ondersteuning

Maak vandaag nog uw gratis account aan en begin met de transformatie van uw bedrijfsmobiliteit!

Check icon
Snelle installatie: Je fietsleaseprogramma kan in een mum van tijd operationeel zijn.
Check icon
Abonnementen op maat: Pas het programma aan de unieke behoeften van uw bedrijf aan.
Check icon
Deskundige ondersteuning: Ons team is er om u bij elke stap te begeleiden.
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Bedankt

Bedankt dat je contact hebt opgenomen. We hebben je zojuist een e-mail gestuurd. Kijk alsjeblieft in je inbox. Als je het niet ziet, controleer dan ook je spambox.
Oeps! Er is iets misgegaan tijdens het verzenden van het formulier.